Aquest és el bloc del Canet Educa, l'espai de debat educatiu promogut per l'Àrea d'Educació de l'Ajunament de Canet de Mar i que compta amb la col·laboració dels agents educatius del territori i de les mares i pares de Canet de Mar


dijous, 5 de març del 2009

Experts en antivirus alerten que els pares no vigilen l'ús d'internet

• El 38% no saben què fan els seus fills quan naveguen per la xarxa

• La bretxa tecnològica entre adults i menors dispara els riscos

Rafa Julve
25/2/2009

La història s'encarregarà d'assignar-los el seu nom exacte, ja sigui generació Web 2.0, generació Facebook o tantes altres etiquetes, però el que no admet discussió és el paper que ocupa internet a la vida dels nanos d'avui dia. A Catalunya, gairebé nou de cada 10 nens es connecten diàriament a la xarxa sense que --i aquest és el problema-- molts dels seus pares sàpiguen per on naveguen ni amb qui parlen. Una enquesta elaborada per l'empresa d'antivirus Panda entre 450 adults catalans revela que només el 23% de les famílies controlen totalment els moviments cibernètics dels petits de la casa. El 39% només vigila una mica. I un alarmant 38% hi fa una ullada de tant en tant o ni tan sols això. Els pares no són conscients dels mals que implica aquesta anarquia a la xarxa, alerten els experts.

"De la mateixa manera que eduquem els nens perquè no agafin un caramel d'una persona desconeguda, hem d'ensenyar-los a desxifrar les webs i a conscienciar-los del risc", va argumentar ahir Emilio Castellote, director de màrqueting de producte de Panda. L'inconvenient, no obstant, és que la bretxa tecnològica existent entre petits i grans serveix perquè els malfactors s'aprofitin de la ignorància (o de la negligència) de molts adults.

XARXES SOCIALS
Només la meitat dels enquestats (tenint en compte que les preguntes es van fer per e-mail, cosa que comporta un cert domini de la informàtica) saben què és una xarxa social (Facebook, Tuenti...), "una dada que evidencia que els pares no coneixen les verdaderes fórmules de comunicació dels nens", segons Castellote.

Aquestes "fórmules de comunicació" suposen un greu perill si no s'usen bé "perquè ni els currículums contenen tanta informació d'una persona", va avisar Luis Corrons, director tècnic de PandaLabs. Per exemple: cada vegada són més les persones que duen a terme operacions bancàries o compres on line, i moltes ho fan en el mateix ordinador en què xategen els seus fills, sense pensar que aquesta màquina pot convertir-se en un niu de virus i troians buscadors de dades. Dades que, en mans d'un expert pirata informàtic, poden destapar qualsevol contrasenya. "A més, com que som tan ganduls i sempre posem el mateix password o aquest remet a un aniversari o informació similar, endevinar-lo no és gaire difícil, i més si tenim obert el nostre perfil a Facebook", va insistir Corrons.

CONTACTES AMB DESCONEGUTS
El que més preocupa els pares, no obstant, és que els seus fills contactin amb desconeguts a la xarxa. Tenen motiu per preocupar-se. El 44% dels entrevistats asseguren que els seus fills s'han sentit assetjats sexualment a internet. El 14,5% diuen que els nens han concertat una cita real amb un desconegut i, d'aquests, el 10% s'han presentat sols a aquestes cites. Una raó més perquè els experts reclamin una vigilància més intensa per part dels pares.

Clica-hi a sobre per ampliar-la

Text extret d' El Periódico, clica aquí per veure'l